14 de març del 2020

...A POTRIES!


El "mestre" Josep Tarrassó ens va demanar esperar i guiar un grup que venia de Vilallonga pel terme d'Ador.
Diumenge 8 de març,  després d'esmorzar a la casa fosca, anàrem al seu encontre.
Des de l'altra part del riu, anaven creuant per una "palanca" díficil de passar. (ja fa temps necessita arreglar-se)  Ens saludem, Josep Ramon està al cap de la filera d'excursionistes de Vilallonga.
 "El riu que ens uneix i ens separa: Ador, Vilallonga, Potries..."

En un lloc que abans era el "basurero", la "cloaca" de la "lejia" i la depuradora del poble, des de la democràcia local, ha anat canviant. Als darrers tamps un grup de potriers (Nostra terra, La Madrilla) treballen durament per a que aquest tram  siga un lloc net i d'oci. Una de les actuacions ha estat la col.locació d'una prestageria de "llibres lliures", o com algú va dir el "biblioriu" Nosaltres, que promocionarem els llibres i la biblioteca des de finals dels '70, no podiem desaprofitar per a deixar la nostra empremta, un grapat de llibres amb segells historics del "Nou -Club"... La gent estava sorpresa i com deia Graciela: "una gran ocurrència, llibres vora el riu".

Pujarem i anàrem a la Casa Fosca, un dels partidors d'aigua, on teniem  Pepe Aznar,  per  fer explicacions històriques sobre l'aigua a Potries. De fet, quan va ser Alcalde , el primer de la Democràcia, tot va començar a recuperar i valorar-se, amb el treball de  Gisbert Santonja i d'Albert Vazquez...
El que no parava de fer explicacions, al mirador del riu, a la Casa Fosca...era Xavier, un potrier, molt potrier Un altre, Pep Gironés, va comentar l'orige romà de la xarxa hidràulica, millorada pels àrabs, concretamet de Damasco.

Ens anàrem a l'altre gran element del patrimoni de l'aigua, la Casa Clara, eixe partidor, d'on surten dues sèquies més. Per cert, Pep Aznar i Pasqual Garrigós recorden quan nomenaren  l'associació cultural en 1982 amb el nom de Casa Clara, per a destacar eixes "coses" que tenia Potries, i que no li donaven importància la majoria de la gent.

 I a tot això, les dones i homes de l'excursió de Vilallonga, molt entretinguts amb les explicacions, fins i tot les més lúdiques:  quan les mares portaven els xiquets a prendre el bany a la Casa Clara...
Com va dir Pons i Angeles, va ser un  diumenge molt interessant, fomentant les relacions entre pobles veins i grups excursionistes.
Després anarem a un concert de música de cambra a l'església de Potries. D'això ja en parlarem amb el seu organitzador Ausiàs Garrigós, en un esmorzar.
Vos deixem més fotos.a Potries! i vos animem a repetir. Tenim més coses a Potries per aquesta temporada.