1 de maig del 2018

AMB ROMAGUERA.

Aquest diumenge 29 d'abril, a Potries estavem de "resaca". Després d'un dissabte de paella, música, titelles, torrà d'embotit, més música, coets i focs i més festa...la Capitalitat Cultural.
La sorpresa, la novetat del dissabte, fou el gegant Bohamit, que anava passejant junt les autoritats, el conseller Marzà, l'Acaldessa Assumpta... I qui estava dintre, portant la figura morisca de tres metros? Romaguera, ell amb altres, és l'autor d'aquest  "monument" i també de les titelles de Potries.

Aquest potrier, artista polivalent i compromés sempre amb el seu poble, fou el destí d'un grup d'amigues i amics, que ens reunirem per anar a visitar la casa estudi de Frederic Romaguera.

Pel "xispo", ens va rebre i davant la casa del carrer Jaume I, van començar els saludes, presentacions i introduccions a una casa i un mon de teatre, cinema ,art, somnis, il.lusions, bon gust per la vida,  viatges, amistats i personatges...

Ca Romaguera és un Museu. Tal vegada pot ser una idea. La façana cuidada amb el rellotge de sol ja ho indica.  Només entrar, una saleta decorada amb estil neoclàssic i el circ de la Safor com a motiu principal. La llar i com no, la cambra, el lloc on treballa, estudia i pinta, fa la "siesta".
Hem visitat molins i altres indrets i veus passat, abandonament d'oficis. A ca Romaguera es respira creativitat, futur, vanguardia cultural i una lluita per seguir la vida: l'inquietut que son pare li va donar i sa mare encara és compliç i testimoni. 

Com diguerem abans d'entrar, l'esmorzar amb Romaguera te una vessant sentimental, doncs a banda del pintor, el decorador, l'artista, està l'amic i company que va donar a l'a.c. Casa Clara uns anys molt bons, d'apertura, de noves idees i projectes. Ho teniem pendent, com un xicotet reconeiximent.
Fede, ens va mostrar tots els racons de la casa, obres de diferents etapes: pop-art, retratos, el cinema...però el més enrequidor foren  les experiècies viscudes pel mon i els personatges que ha conegut, fent especial menció a Jean Lupone, el marxant que va coneixer a Paris, a l'exposició de 1987. Anecdòtic fou quan recordava l'encontre amb Ripollés o  Joaquin Rodrigo.

Moltes persones han fet resenyes i crítiques als catalegs de les nombroses exposicions que Romaguera ha fet al llarg d'aquestes décades -conegudes i famoses-. Nosaltres sols voliem dir:  ara que Potries és Capital Cultural Valenciana:


"Romaguera és capital humà i cultural de Potries i la Safor, va ser als anys 80, "un acorazado de Potemkin", dels pocs atrevits"

D'eixa "revolució" la que ara estem gaudint i celebrant. Ja ho va dir Assumpta, la nostra amiga Alcaldessa recordant el merit i treball de molta gent i la felicitat que ens dona eixa tasca i els sentits de la cultura.
Gràcies Romaguera per deixar-nos entrar al teu mon i per compartir amb nosaltres, des de fa anys,  l'estima per l'art, la pintura, el cinema, la música, amb eixe esperit autodidacta, de lliure pensament, sempre critic i lliberal.
Vos deixem les fotos AMB ROMAGUERA (29-04-18)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Moltissimes Gracies per la visita, encara es van quedar coses per mostrar i contar-vos o siga torneu cuand vullgau
Me encanta el text que has posat,amb el teu permís voldría inclourel al meu proper cataleg.
Gracies i torneu cuand vullgau.