28 de febrer del 2020

LA VALL DE POP, AMB SEBASTIÀ.


Sebastià Giner va dir: "Hem titolat l'excursió -entre ceps i atmetlers-, encara que la podriem anomenar- a la vora del riu gorgos-". Diumenge 23 de febrer visitarem  vall de Pop:  Llíber, Xaló i Alcalalí.

Després d'esmorzar al costat de l'església de Llíber, mamprenguerem camins  vora riu, un  Gorgos que setmanes abans anava de part a part i ara  poc cabdal. Hi trobarem pous, molins en runes i la coneguda "bassa". I riu raus entre bancals de ceps, que estaven podats, esperant la verdor de les seus fulles i fruits. Els ceps que donen eixe conegut vi de la Vall de Pop, de Xaló. Passarem per la cooperativa encara que preferirem coneixer altres llocs del poble com la plaça amb la seua  gran església i el tossalet, d'on es veu una panoràmica del terme i el vall.

Caminant uns pocs kilòmetres més, ens ferem la foto amb les flors dels atmetlers, algo avançats ja. Era un reclam de la ruta, encara que a nosaltres tampoc ens sorpren tant, no fa molts anys ací a la Safor i a Potries podiem vore aquesta estampa de les estacions de l'any.
Creuem el riu i arribem a Alcalali. Ens trobem a la plaça del poble una fira de productes de la terra.
Dinem en un hort d'oliveres, entre sol i ombra i com aquells 12 que anavem amb Jesús, caiguem en una son i becaeta.
A les nostres excursions amb contingut, (explicacions de l'amic Sebastià), eixa cultura en moviment, sortiren preguntes, debats...l'economia del vi o la del resident anglés? També la pregunta de "broma" sobre si el vi de Xaló no te el mateix sabor quan el traus del Pop.

Enfí, que ho passarem molt bé, un diumenge primaveral, on tothom va caminar vora 10 km. sense queixar-se, on algú va dir que semblava estar a la Toscana o el Valley de no se que de Califòrnia. I com sempre la camaraderia entre la gent i Morant fent la paelleta, Eva fotos de flors, i Sebastià encantat de mostrar-nos les terres dels termes prop de la seua vollguda Benissa -com va fer abans de Nadal.
Deixem les fotos i vos recomanem la ruta, en totes les estacions de l'any, quan no serà l'atmetler ho és el cep
FOTOS VALL DE POP.