6 de desembre del 2018

PALMERA, "TODOLÍ CITRUS"


"cultura en moviment!", si no ens movem no gaudirem de coses, llocs, persones, que tenim per ací.
Diumenge passat, 2 de desembre, anàrem a Palmera, "emmurallat" per una carretera. Teníem un motiu per a entrar, creuar la carretera i esmorzar amb Salva Montaner.

Amb Montaner pegarem una volteta pel poble, xicotet i acotat per la carretera, però viu per la fira de la terra, amb paradetes de productes del camp, actuació infantil i bon ambient. I ens va mostrar la seua afició, la cria de pardalets.

El motiu principal, però,  era visitar el bancal de 30 fanecades, amb vora 400 varietats de cítrics de la fundació "Todolí Citrus".  Sí, a Palmera, no ho sabíeu? Per això fem "cultura en moviment!". Tenim inquietuds i ens merejem. Com en altres cròniques no anem a fer descripció del que veguerem, sí animar-vos a que ho vegueu vosaltres mateix.

Vicent Todolí, fill de Palmera, tingué la idea de comprar terres per a fer un "museu viu" de les varietats  diverses de citrics, taronges, llimes, pomelos, mandarines...
Nosaltres, fills de persones i pobles amb tradició de citricultura, teníem la necessitat de fer la volteta per eixe gran hort.
El comentari d'alguns, al poc de començar la visita guiada, era que semblava no conèixer res, ens donava coneiximents nous, d'on va sortir tot, era com el primer dia amb el mon taronja i groc. I a l'acabar la ruta, després de tanta explicació, teníem un sentiment de primer dia, però també de darrers dies d'aquest paisatge i fruit de beneficis, doncs és evident que s'acaba. D'ací uns anys, les terres de la fundació Todolí, seran un dels pocs referents sobre l'antiga dedicació i economia saforenca de la taronja. 

De la sang, cadeneres, blanques...noms de classes que ja no hi son. Llimeres, llimes, pomelos, mandarines...fruits de formes rares...un museu viu per al futur, quan el paisatge verd dels cítrics desapareixca. 
Pot ser, aquest gran hort, siga al futur com a la peli, un "juràssic parc" dels cítrics, també amb pardals com els de Montaner,peixos, gripaus, etc.
Donar les gràcies a Ester, de la fundació Todolí Citrus, per haver-nos reservat una passejada en un lloc ple de tarongers i agret, únic a la safor i futur reducte de citricultura.
Vos deixem les.fotos de facebook.