20 de novembre del 2018

CASTELL DE DÉNIA, AMB GISBERT.

Per qualsevol part, vingues d'on vingues, a Dénia sempre domina el tossal del Castell. En 1986 organitzarem una visita per la ciutat i la fortalesa i altres vegades, passant ens hem fixat. Teníem que tornar i pujar al castell. Ho férem aquest diumenge 18 de novembre.

Pel túnel refugi de la guerra,que forada la muntanya del castell, arribarem al centre de la ciutat, a la plaça de l'Ajuntament. A eixes hores, les 10 del matí, els carrers estaven tranquils. Pegarem un mosset i de sobte es va posar a ploure. Abrigats a les arcades de l'Ajuntament, donem l'ordre i pugem dos carrers per arribar a l'entrada del Castell: primera impressió amb eixe pòrtic d'estil àrab. Ens donen indicacions per a que arribem a una aula prefabricada.

AMB JOSEP ANTONI GISBERT.
Entrem dins del lloc de conferències i de seguida vegem al fons, assentat a la taula, la persona amb la que havíem quedat per visitar el castell, l'amic Gisbert. El saludem, ens pregunta si han vingut tots...
Comença la lliçó, Gisbert ens ompli de dades, noms, fets, anècdotes...de la vida i història del Castell, la Vila vella, el Palau...i ho continua fent als diferents llocs on ens porta durant vora dues hores. Gisbert no escatima en explicacions, detalls, contestant les preguntes de la gent. Ho fa seriosament, amb tocs irònics.
En aquest blog no podem dir tot el que ens va explicar i fer sentir el director, arqueòleg del Castell i Museu de Dénia. Sí dir-vos que deuriu viure eixa experiència. I no cal parlar-vos de les panoràmiques des del castell: el port, el Montgó...

"ON FORA, ÀMFORA"
Teníem que retrobar-nos amb el vell amic Gisbert, que va estar a Potries els primers anys de la democràcia, encetant les línies sobre patrimoni local (la terrisseria, l'aigua...), fent troballes com el jaciment roma de la campina-catorzena.
No va amagar els bons records d'eixa època i l'estima cap el nostre poble. Molt present a Potries i a la Safor, amb el ceic Alfons el Vell, a Gisbert Santonja li atorgarem el premi Pot de Potries, de la nostra entitat al 1993.
Dedicat totalment a Dénia, feia temps que no el veiem. Teníem que fer algo junts, a Potries, a l'Almadrava, a Dénia,  "àmfora, on fora"
Al pronunciar "on fora", curiosament ens ix eixe element conegut de l'aqueologia "àmfora" tan present als llocs esmentats.
Vos deixem l'enllaç de les fotos al facebook, ah! i aneu a visitar el castell i Museu de Dénia.