7 de novembre del 2017

VISITA AL MONESTIR DE ST. JERONI.

Uns, no havien anat mai. Altres estigueren en una boda, no fa molt. També una boda, però el reportatge per la pinada, una parella.  Hi ha qui recorda una visita de l'Institut, fa un fum d'anys. I un altre te un gravat de Bofí, amb uns frares i la torre.


"Per fí", diguerem quan aquest diumenge 5 de novembre acabarem la visita al Monestir de Sant Jeroni de Cotalba, en terme d'Alfauir, fitant amb Ròtova.


La proposta de Casimiro, d'anar al convent, fou organitzada amb molta participació, prácticamente tota la colla, 35 persones, inclosos els xiquets. Fins i tot, alguns pares i mares dels nostres habituals,  mai és tard per visitar llocs. Tothom pot dir que ja ha entrat dintre del convent i no sols ha anat a berenar pels voltants. Que ja coneixem una joia que tenim tant a prop, per la que hem passat tantes vegades pel seu costat, sense entrar.

L'a.c. Casa Clara ha realitzat als darrers tres anys, les excursions als monuments que representen els monestirs de Llutxent, la Valldigna i St.Jeroni, seguint la linea de mesclar muntanya (natura, vegetació...) amb cultura (patrimoni i obres dels humans), "excursions amb contingut", "cultura en moviment" i millor després d'un bon esmorzar.

La visita al Monestir de St. Jeroni, afegint-nos a la possibilitat de grups guiats, va durar dues hores, entrant primer al claustre i seguint per la resta d'instàncies del vell monestir  i aquelles adequades durant segles pels actuals propietaris, els Trenor. La visita va acabar, passant pel jardí, anant a la muralla de l'aqüeducte que porta l'aigua al Monestir i que en alguna ocasió hem vist el tram que creua el  riu Vernissa per Ròtova.

No entrarem en detalls històrics, d'estils d'art etc, doncs creguem que ho podeu saber a la web del Monestir(que adjuntem)  i sobre tot fent la visita, per cert amb uns bons, didàctics i entretinguts guies. Sols dir que Sant Jeroni de Cotalba va ser fundat en 1388 pel Duc Alfons el Vell. Fou el primer monestir dels Jeronis a tota la Corona d'Aragó. Reis, Ducs de Gandia i altres de la cort, escriptors, pintors i escultors, frares i religiosos...Entrar a Sant Jeroni, és entrar a la història i la cultura de més de 600 anys.