19 de novembre del 2017

AMB JOAN BARRANTES.


En 35! anys, la primera vegada que en compte de montar una exposició, anem a visitar l'artista. Avui, dissabte 18 de novembre, hem esmorzat amb l'escultor Joan Barrantes i visitat el seu taller estudi Art 7 a Almoines.
En 1991, per festes d'agost, organitzarem una mostra de Joan Barrantes al terrat de la casa Abadia de Potries, peces de pedra que pesaven prou. Barrantes fou cridat per Romaguera (pintor i President) els seus pares treballaven junts a una fàbrica (marmoles Peiró)
Des de llavors, hem seguit, com qualsevol ciutadà, la trajectòria de Barrantes, l'hem vist, saludat...Ara, l'a.c. Casa Clara, "cultura en moviment" ha anat on treballa i dissenya les seus obres.
"Esmorzar amb...Joan Barrantes", el format informal i pràctic. A les 10 estàvem tots esmorzant al bar del polígon d'Almoines, parlant de "quant de temps", de com faig per guanyar-me la vida amb l'art...etc. 

Es hem adreçat caminat cap a la casa que podem vorer quan pugem a Potries (Art 7), el taller on Barrantes combina els oficis de ferrer i pedrapiquer. Una primera i gran sala amb una grua de part a part, ens demostra el volum gran de les seues obres. Barrantes, de seguida agafa un troç de llanda i posa en marxa una màquina vella i ens fa una demostració de com dominar el ferro. Ferro i pedra, de vegades combinats. Ens parla de com ho fa, en que s'inspira...

Barrantes és de formació autodidacta (UPG, "La Retoria" de Barcelona"...). Els seus treballs són una reflexió sobre els sentiments humans(amb filosofia Zen) intentant expresar al màxim, amb un minim. Com ja hem dit, utilitza la pedra i el ferro, creant un diàleg entre ells, expressant conceptes del temps, la fragilitat humana...Això és el que ens diu ell.


Sabíem que entrar al taller i parlar amb ell seria molt interessant, fins el punt que estaguerem més d'una hora amb preguntes, explicacions, admiracions de l'obra que te per allí. Per cert, Barrantes ha exposat i venut escultures per moltes parts, no solament d'Espanya, sinó també de l'estranger.Era inevitable parlar dels anys on es col.locaven escultures de grans dimensions a les rotondes i espais públics. Barrantes, prou discret, ens va parlar de vendes a persones adinerades per omplir jardins privats, "una miqueta més gran podria ser?"

"Excursions amb contingut", com es trau més aprofitament que a una conferència de saló. Un matí de dissabte, coneguen la persona, l'art que fa, el seu lloc, les seus explicacions i obra...Repetirem Esmorzars amb i visites a..Romaguera, el nostre pintor de Potries, el proper.
Les fotos a Facebook.