4 de desembre del 2017

MOLÍ VELL DE BENIFLÀ I MÉS AIGUA.

Ahir diumenge, 3 de desembre, reprengueren la ruta "a l'altra part del riu", on la deixarem el passat febrer, al Molí de Beniflà.  Ara és quan tenim que explicar que eixe no és, aquell que fa banquets tampoc...
De la ma de Dani Jiménez, aquell dia de febrer, descobrirem eixa casa, allí darrere, on passava la carretera abans, entre Beniarjó i Beniflà. El Molí Vell, amagat, oblidat, esperant l'aprofitament institucional o privat.

Aquest matí de diumenge fresquet, hem esmorzat al solet, d'enfront del Molí, esperant que passara la carrera popular que justament es celebrava ahir. Quan ja estàvem totes i tots, Carol i la cosina, les ames del Molí, ens feren entrar i...Sorpresa! 
El temps aturat:  la vivenda amb el mobiliari i objectes, les màquines i elements de moldre la farina, conforme es va quedar al deixar de funcionar en 1958.
Estàvem emocionats davant eixa "arqueologia industrial" i la petjada dels seus antics habitants. Amb les fotos, ho podeu compendre millor. Cal dir que aquest molí , segons ens deia Dani:

"és un dels més vells de la comarca, doncs en la famosa Concòrdia de 1511 s'anomena. El 1418 era adquirit per Elionor Ripoll, mare d'Ausiàs March"

De Beniflà, ens traslladarem a Rafelcofer per gaudir dels nostres "partidors germans", "les cases fosques" de l'Alcudiola i d'Enmig, així com les runes del Molí de Bas o Enmig.

Més sequies, partidors, molins...Redundem en les rutes de l'aigua, a una i a l'altra part del riu Serpis, a Potries i els altres pobles per on passen els "camins d'aigua", reivindiquem la seua protecció i el seu us cultural i turístic davant les institucions i la societat saforenca. (el nostre nom i orige potrier "Casa Clara", ens motiva)
I una forta preocupació dels assistents a la ruta, davant el que és ja el final del mon rural,, lligat al cultiu dels citrits i l'us tradicional de l'aigua, eixa doble vessat económica i patrimonial.

(Recordem la crònica de febrer, l'article de Dani sobre patrimoni i adjuntem les fotos d'ahir) I recomanem el llibre "Passeig pels molins d'aigua de la Safor" de Fernando Sendra. I visitar la "Ruta de l'aigua de Potries"