8 d’abril del 2017

LA CULTURA?


Acomplim 35! anys. Hem fet de tot. Ara!- mai ens hem aturat a raonar sobre LA CULTURA?, que és?, que fer?...
Divendres 7 d'abril, hem reunit gent relacionada amb la Cultura, des de col.lectius fins l'Ajuntament, col.legis i biblioteques, gestió professional. Excursionisme, festes, patrimoni...Cultura institucional, de pagament, autogestionada...
A la Fonda del recinte firal,  amb un gran cercle i una taula amb llibres, discos, pintura i un bastó de muntanya.

Va obrir el torn Dani Jimenez, bibliotecari i historiador parlant del paper de les biblioteques de barri i poble, com a contenidor cultural, i activador. També va anomenar el paper dels col.lectius com l'a.c. casa clara en les relacions socials

Josepa Tarrassó, gestora cultural, uns anys a l'Ajuntament de Potries i hui a la comarcal de bandes de música, va valorar més la producció i l'animació cultural front al consumisme cultural.

Pere Huerta va parlar sobre l'identitat del grup i el lloc on pertanyem, les festes de Sant Blai, les falles..."La cultura és el "coco" d'eixes mones que no parem de pensar, de fer i crear"

Tere Morant, va dir que des de l'escola s'intenta crear inquietud, ganes de buscar i saber, més en els alumnes de primària, que són una esponja, que ho absorbeixen tot. A l'afirmació feta per Pere Huerta sobre el paper d'escoles i biblioteques i la crisi de valors, Tere va coincidir, afegint que a les generacions anteriors, el pares espitjaven els fills a créixer en educació "la carrera". Vicent Gironés, presentador de la xerrada, va comentar que abans, la falta de tot en les cases, feia que alguns buscaren en llocs com el Nou Club,  els discos, els llibres, les conferències...i quedaren enganxats, dedicant part del seu temps a aconseguir la biblioteca i fer activitats com el cinema etc.
Tere Morant va recomanar un vídeo "el mestre que va prometre el mar".

Xavier Ribes és fill de Potries, a la Font d'en Carròs, on viu,  va ajudar a crear el c.e. Castell de Rebollet. Es queixa que l'excursionisme no és solament una activitat esportiva, deu ser com els pioners de la Renaixença, una activitat per a conèixer el nostre país. Ribes ens va relatar l'aventura personal al Montblanc, seguint els passos d'A. Dumas pare.

Per acabar la ronda, Assumpta Dominguez, alcaldessa de Potries i que fou Presidenta de l'a.c. Casa Clara, va fer un reconeiximent a tota la gent que va treballar a l'Ajuntament i associacions des la transició per aconsseguir el que hui tenim a Potries, en patrimoni i dotacions culturals. També va dir que el governs no fan una aposta decidida per la cultura, al contrari la penalitzen. "La cultura ho és tot, és felicitat, bon gust per la vida". Vicent Gironés, va traure en eixe moment un disseny de Pasqual Garrigós, de 1983 que il·lustrava eixes paraules d'Assumpta.
L'Alcaldessa va aprofitar per exposar les principals línies de treball sobre cultura/turisme/economia rural de l'actual equip de govern local.

D'aquesta manera, sense pastelons ni ball...hem celebrat els 35! anys del nostre col.lectiu, que en aquest mes d'abril fou legalitzat en 1982. La millor manera d'acomplir anys és fer-ho en "salut", portem "tota la vida" i de moment, enguany, doncs "més vida", més excursions, mes xerrades, esmorzars i sopars.
Continuarem amb les fotos dedicatòries a aquelles persones claus, publicant documents i fotos i segurament farem algun altre acte i sobre tot més cultura i poble/comarca. Som la decana de Potries?, a estes altures aixó te igual, com deia Pere Huera,  l'a.c. Casa Clara ja és història per sempre.