24 de desembre del 2019

BENISSA AMB SEBASTIÀ GINER

Els sentiments i sensacions que Sebastià tenia i revivia són difícils d'explicar en una crònica.  Diumenge passat, 15 de desembre, visitarem Benissa de la ma del nostre amic Sebastià Giner i Cabrera, fill de benissers.
En un carrer estret, en la part alta i vella del poble, Sebastià va dir: "eixa era la casa dels meus uelos, ací jugava i aquest cantó, mirant els campanars de l'església, m'agradava molt". 

Sí alguns de nosaltres teníem poques referències sobre aquest poble de la Marina ("la Unión de Benissa, els franciscans...), amb la ruta de Sebastià, descobriren un lloc bonic, històric, amb vistes a la mar i un terme ple de vida rural.

La primera parada era obligada: parada de la Unión de Benissa, la linea d'autobusos que unia les comarques veïnes. Al bar Frau parlarem de les primeres tartanes i eixe home, pare de la que fora Alcaldessa de Gandia. Després d'esmorzar a la plaça, entrarem a la "catedral de la Marina", església imponent, moderna i plena de l'ambient de Nadal.

La sorpresa de molts dels nostres amics es va manifestar al poc d'anar pel carrer principal, el que està dalt de la plaça. les cases antigues, de famílies nobles i importants de Benissa, amb la pedra tosca, les reixes i escuts nobiliaris. "no sabia jo que Benissa era tan bonica!" Un carrer fins el final, on està l'Ajuntament, i el de baix i el de dalt, comunicats estretament, com sabien a l'epoca medieval.


La placeta amb el monument al riberer, rememora les migracions de la gent als camps d'arroç de la Ribera. El tema econòmic va estar present al llar del matí. Les dedicacions de la gent de Benissa, de l'agricultura a la construcció i el turisme...Com els pares de Sebastià tingueren que marxar a Gandia...

I les vistes, dalt del poble es veu la vall dels pobles a l'interior. A baix, al costat de la carretera, un mirador ens mostra la mar i el penyal d'Ifach, "meravellós"

Un altre que no podia amagar la seua emoció fou Vicent Gironés, va treballar dos anys a Correus de Benissa i precissament va entrar a l'expo filatèlica, on va departir amb companys d'ofici. (les cartes, els segells, les postals, que ens serveixen per publicitar l'excursió i les felicitacions de Nadal) Una societat filatèlica molt potent, amb segells i postals editades per Correus, com el segell de l'ermita de Santa Anna, on dinariem després. 

Però abans la visita al convent dels franciscans, molt conegut i on algun saforenc ha estudiat "l'ofici" de frare. Desgraciadament ja no hi han monjos, prompte serà una mena d'hotel. Parlarem amb els nous gestors i visitarem l'església, el claustre...
Sebastià ens havia preparat per a dinar una sorpresa, el paratge de la font, el llavador i l'ermita de Santa Anna. Del segle XVII, una àrea recreativa, envoltada d'arbres i vistes cap a la mar. (El segell de Correus, amb motiu dels 400 anys)

Després de dinar donarem el regal tradicional de Nadal, enguany a Sebastià i la corbata amb motius postals, clar!


Totes les fotos al nostre lloc de facebook BENISSA AMB SEBASTIÂ.
Ah! envieu postals i targetes de Nadal, escriure i parlar amb familiars i amics,  BON NADAL!