23 de gener del 2019

OLIVA: MAYANS/CISCAR


Diumenge passat, 20 de gener tornarem a Oliva. Fa pocs anys pegarem una volteta per carrers, el Museu etnològic, fins el castell. Ens quedava molt per vorer i  ho ferem de la ma del nostre benvolgut Paco Fuster, fill d'Oliva.

Anàrem al Museu arqueològic, una casa senyorial que guarda testimonis de la història d'Oliva, des dels primers humans que vivien en coves, fins els ibers, romans, àrabs i la edat mitjana: el Comtat  dels Centelles i Riu-Sech...
Entrarem al forn romà, situat a sota d'un edifici, que fabricava àmfores i com a Potries, l'Almadrava i altres llocs que hem visitat.

Teníem especial interès per la Casa Maians i conèixer la figura de Don Gregorio Mayans y Siscar. Amb un guia local, tinguérem tota mena de detalls sobre la casa i la vida del "il·lustrat" oliver. També ens va parlar del nebot seu Gabriel Ciscar.

En aquestes cròniques d'excursions i visites culturals, ens agrada deixar per al lector el descobriment dels llocs i en aquest cas dels personatges. Deixem una pista, amotinar per a que visiten i troben les coses. No donarem les biografies d'aquestes persones tan importants, encara que si voldríem deixar clar que a Oliva i la Safor, predominen més les figures i fets de la obscura edat mitjana sobre la llum i modernitat que representen els Maians i Siscar. Els Borja, Centelles, senyors feudals són "icònics" front a persones que representen  un pas avant en l'humanisme il·lustrat, el coneixement i l'estat modern amb drets civils.
Era el debat del diumenge, les opinions de la gent. I tu que en penses? El paper de Gregori Mayans, que fundà una escola de gramàtica a Oliva i el seu nebot Gabriel, un liberal que arribà ben alt i fou castigat per "l'antic regim", l'abssolutisme. Busqueu-ho a la enciclopedia, bo la Wiquipedia.
Aixó és debat, opinió, "cultura en moviment" que fem al nostre grup. Feu-ho vosaltres també.
Vos deixem les fotos del facebook. Museus d'Oliva