29 de maig del 2018

CASTELLAR DE MECA: 2 FOTOS.

Aquest diumenge 27 de maig, anàrem al terme d'Aiora, en la "frontera" amb Castella la Manxa. Feia temps que el nostre amic, Vicent, el del Bar Vicent de Potries, ens acomboiava per visitar el poblat ibèric allí situat, Castellar de Meca.

Al passar el port d'Almansa, observarem grans extensions, típiques d'eixa regió i al fons, a l'esquerra, la serra del Mugron, on els ibers deixaren les seues petjades.

Després d'una pujada, per uns escalons, arribem dalt, on observem a la pedra les restes, els fonaments del poblat iber i meravelloses vistes de la planura, amb els colors de la terra marrón  i el verd dels cultius.

Comencem a buscar alló construit pels ibers, segles abans de Crist i després dels romans, fins l'epoca medieval. Efectivament, les petjades estan allí, especialment al "camino hondo", una via d'accés al poblat de la muntanya, amb un 30% de desnivell, cavat en la roca, "trinxeres" que impressionen, on durant 1500 anys els carros han marcat la pedra, semblant vies de tren antigues.

Aljubs i més restes de la presència humana. Un dels nostres excursionistes reflexionava:
"Nosaltres hem vingut a esmorzar i pegar la volteta, costa imaginar aquelles persones, els ibers, el treball i sacrifici que farien ací dalt".  
La veritat que, a part del poblat iber reconstruït i amb dramatitzacions de Moixent, "la dama d'Elx",  sobre el mon iber no se'n sap molt a nivell popular, és a dir, no hi han pel.licules com les de romans. I els ibers estaven per totes parts, als penyascos de Potries...donaren nom a la península...

Les converses sobre el tema històric continuaren tot el matí. Sembla ser que aquest lloc fou un gran magatzem de productes del camp, de les planures que veguerem baix. 

Una volteta per la història, els ibers a la serra pre manxega. Això fou una foto, l'altra, els camps verds, de blat, amb les roges roselles. Comentaris de la gent, les fotos dels movils, admiració cap a eixa vista verda i roja, contrastant amb la duresa de la pedra picada i xafada pels ibers.

Us deixem la resta de fotos al nostre face. Castellar de Meca. "cultura en moviment", molta!