27 de juny del 2018

ROMANS!, A L'ALMADRAVA.


Tantes vegades hem estat a la platja de l'Almadrava i hem passat per la carretera de les Marines i encara no havíem entrat en eixe tancat que és el jaciment romà de l'Almadrava.
Dissabte 23 de juny obria la temporada d'estiu i aprofitarem per seguir el guia Josep Ahuir, arqueòleg, que de manera didàctica, ens va mostrar els detalls i restes que al jaciment podem trobar i imaginar el funcionament  d'aquesta "fàbrica".


Ahuir, va contextualitzar aquest enclau, amb altres de les comarques properes, anomenant la Campina Catorzena de Potries, on també es trobà restes de la producció d'àmfores i la vida dels romans d'aquells temps. Casualment fou l'aqueoleg i amic d'Oliva Gisbert Santonja, qui va fer les excavacions en ambdós llocs, allà pels anys 80.
Josep Ahuir va manifestar que Potries deuria fer el que calga per a posar a la vista dels visitants de la ruta de l'aigua, les restes del jaciment romà de la Campina Catorzena. Ho arrepleguem i passem la proposta a l'Ajuntament.
Podríem resumir el jaciment de l'Almadrava amb aquest text que copiem:

"El jaciment arqueològic de l'Almadrava, situat al terme municipal dels Poblets, presenta la tipologia d'una vila marítima: establiment rústic en activitat entre el segle I i el V d. de C. La zona excavada del jaciment de l'Almadrava correspon a part d'una casa de camp romana, concretament a una terrisseria. Tot i que s'ha descobert part d'un edifici amb característiques pròpies d'una casa senyorial, la majoria de les dependències que han quedat a la vista descriuen una terrisseria i permeten apreciar, a més de les estances de treball i habitatge per als obrers -generalment esclaus-, amplis porxos per a l'assecat de les peces, pous per extraure l'aigua necessària i els forns per coure. Aquesta terrisseria es dedicava a la fabricació de teules i àmfores. Les àmfores podien contenir vi, oli o salaons, que, amb els cereals, suposaven el 90% dels productes comercialitzats. Eren envasos dissenyats per al transport marítim i d'un sol ús ja que, una vegada arribats a port i després de ser transvasat el seu contingut, es tiraven."


Un matí de dissabte ben aprofitat, "cultura en moviment!", aprenent història: el mes passat els ibers, ara els romans. Un dels assistents ens va dir si donàvem "un crèdit" per aquestes activitats. Era una broma clar,però, ens va agradar molt, en certa manera li dona més valor al que estem fent.  
Us animem a visitar aquest estiu el jaciment romà, podeu trobar més informació a Facebook: Jaciment romà Almadrava Els Poblets.
Cal destacar el treball que Ahuir i l'Ajuntament de Els Poblets estan fent per dinamitzar i popularitzar aquest "museu" a l'aire lliure, felicitats!
Vos deixem les fotos Jaciment de l'Almadrava.