25 de febrer del 2017

A L'ALTRA PART DEL RIU.

Fa cinc anys creuarem les passeres per anar de Potries "a l'altra part del riu", al terme d'Ador. Una volteta pels camins, bancals i llocs com la casa de Merlich, la bassa del metge.... Enguany, aquest diumenge 19 de febrer, hem fet una segona edició, amb contingut, de la ma del nostre amic historiador Dani Jiménez, amb les següents parades:

ENCREUAMENT CAMÍ D'EN MERLICH.
Al començament del camí que porta a la casa del Merlich, trobem la séquia d'en Carrós, que rega la part esquerra del Serpis, els termes d'Ador  i Palma...Dani va fer un repàs des del lloc on podien aturar i canalitzar l'aigua, l'assut d'en Carròs en terme de Vilallonga i l'oblidada i abandonada assut d'en March,  fins l'acabament de les diferents séquies...amb tota mena de detalls geogràfics i històrics, romans, àrabs.

LA BASSA I EL LLEDONER.
Aquest lloc és famós pel centenari i gegant lledoner reconegut i catalogat. Parlarem de l'utilitat de la madera, forta i flexible per a fer mànecs de ferraments i les seues arrels per evitar l'erosió al costat de les séquies. I la bassa?, la del metge Guillermoti...

LA CASA ALFÀS.
De bon matí ens esperaven els germans Betty i Kenny, que havien obert les portes per a nosaltres. Després d'esmorzar, Dani va fer una ressenya sobre els orígens romans i posteriors usos de la casa, segurament com a trapig de la canyamel. Al calor de la ximenera, es va obrir un col.loqui entre els més de trenta assistents. I la conservació de la casa?
CAMÍ VELL DE XÀTIVA.
Dani ens va contar que per aquest camí rural entre tarongers, passava un ramal secundari de la Via Augusta, entre Xàtiva i Dénia, entre Roma i Cadis. Cal imaginar les cavalleries i carros carregats d'oli, vi, pansa, teixits cereals...cavallers i exèrcits...
LA RIBA DEL VERNISSA.
Darrere d'un motor de reg, tenim la vista del Vernissa, l'assut de Palma, amb les arcades...descobrim un lloc amagat, el riu que entre Beniarjó i Almoines s'ajuntarà amb el Serpis. I això no és tot, Dani ens va narrar, sols faltaven els efectes sonors, la batalla del Vernissa, les Germanies
L'AQÜEDUCTE.
Després de vorer el motor de l'afàs, caminant  per terme de Beniarjó, de sobte, en un barranc, la sorpresa, el ben conservat Aqüeducte de Vistabella, de quasi 8 m. d'alçaria i 32 de llargària. 
PALAU DELS MARCH.
Al senyoriu dels March, Pere i el seu fill Ausiàs, ja "a l'altra part del riu", a la marge dreta, imaginarem un palau gòtic amb quatre torres i barbacana. Dani diu, que diuen que en 1400 i pico van construir un gran trapig per a la canyamel. La pregunta va sorgir: no queda res del palau?

MOLÍ DE BENIFLÀ.
Per acabar la jornada, ens aproparem a Beniflà. Darrere el carrer que abans era carretera, tenim la séquia que baixa de la Casa Clara de Potries, ja ha creuat un antic molí, que ara és també un restaurant "BBC". En una placeta trobem una casa ben emblanquinada, amb un cartell que diu: "se vende". Dani puja a un banquet d'obra per fer l'explicació: "Qui vol comprar aquesta casa?" Ningú alça la ma. "I si us dic que aquesta casa és un molí  que en 1418 fou comprat per Elionor Ripoll, mare d'Ausiàs March...Oh!".  Li peguem la volta i vegem la séquia pegada a la paret sense lluir i restes de moles i un llavador restaurat."Oh!, que llàstima"

Acabem la passejada del matí del  diumenge amb el debat d'aquelles coses que de vegades no li donem importància, per massa vistes  ó amagades. Estan a punt de caure, abandonades i si les institucions no posen remei, d'ací uns anys la gent preguntarà: "no queden restes, que va passar amb la casa Alfàs? i el molí aquest,  perquè va desapareixer? "
Dani, tenim que revindicar la conservació del  patrimoni, d'una cultura rural de l'aigua, la canyamel i la taronja que va desapareguen. Afortunadament, a Potries es van mamprendre a temps.