28 de gener del 2017

RECOMANEM! EL PASSAT DEL SUCRE.


El Porrat de Sant Blai de Potries 2017, te un tema, el conreu de la canyamel en aquells segles al nostre poble i comarca. Des del col.lectiu cultural Casa Clara hem recomanat la xerrada de l'historiador gandià Frederic Aparisi, professor de l'Universitat de València i hem assistit.
Com en altres conferències i treballs (Harca), el jove mediavalista ha superat l'espectació creada amb una explicativa fluida, senzilla i propera, malgrat els problemes dels aparells. Ens ha explicat l'oritge i procedència de la canya de sucre, arribada des de Sicília, que pertanyia a la Corona d'Aragó.
Aparisi:" igual que Egipte és pel Nilo,
 la Safor és pel riu d'Alcoi."
La necessitat d'aigua per aquest conreu la tenien assegurada a la nostra comarca i el sistema de reg dels àrabs i la seua ma d'obra. A la xerrada es va fer un repàs des de 1240, arribada dels cristians fins 1609, expulsió dels moriscos i d'aquells senyors feudals que explotaren la canyamel i les persones: els Borja, els Centelles, els March, Cardona...a Oliva, Potries, Beniarjó, alqueries de Gandia...Com aquest producte final el "pa de sucre" s'exportava a Europa central i del nord, aconseguint augmentar els beneficis de les quatre families poderoses i una miqueta pels vassalls àrabs.

Diferències entre "trapig" (moles tirades per animals) i "Enginy" (utilitzaven la força de l'aigua). El procés de fabricació i la gran quantitat de madera utilitzada per escalfar la canyamel...Molts detalls i moltes situacions que al pas del temps semblen repetir-se amb l'actual decadència de la taronja.
 La no pregunta a un historiador és de ficció històrica: d'ací uns anys, dècades, la temàtica del Porrat serà la taronja del passat?
Aparisi ens parlà de la decadència del sucre, amb l'expulsió dels moriscos, de com Pere de Borja i Centelles va construir a Potries una casa per administrar la zona, actual casa Ajuntament, des d'ara i molt acertadament, deguem anomenar casa senyorial del segle XVII. Precisament, aquesta xerrada deuria d'haver-se celebrat allí.
No podia faltar parlar dels Bohamid, a pregunta d'un assistent. Els moriscos de Potries, que tenen nom d'un carrer des de la democràcia. Que seria d'ells?, expulsió?, inquisissió de la creu? Els pobres vassalls dels Borja Centelles, feien un comerç que hui en dia diriem de "proximitat", de mercat als pobles, quan la canyamel anava desapareguent.
Un del motius per recomanar aquesta xerrada organitzada per l'Ajuntament de Potries és la preparació de la nostra propera ruta, el 12 de febrer, que està preparant el nostre amic Dani Jiménez, per la marge esquerra del Serpis, des de Potries i Ador (La casa Alfàs) fins Beniarjó i Palma, seguint el conreeu de la canyamel i les restes d'obres hidràuliques dels Borja, March...Dani no ha pogut vindre, però Paco Fuster ens ha aportat un treball molt interessant sobre el tema a Oliva dels Centelles i la Safor. Casi ha gaudit, alçant el cap quan Aparici parlava de l'Enginy de Beniopa. i també hi eren Pasqual i Tere, Vicent i Carme.


Com deia Assumpta Domínguez, Alcaldessa de Potries, la cosa no queda en una xerrada i prou, l'Ajuntament ha editat el fullet de Sant Blai amb "un regal", el còmic de Pep Avaria sobre el sucre i la mostra a la casa Ajuntament (casa senyorial), les teatralitzacions i visites guiades, tot assessorat per Frederic Aparici.
Des de l'a.c.Casa Clara us recomanem la visita a Potries aquest i l'altre cap de setmana, aprofitant totes aquestes activitats al voltant d'eixa època passada del sucre i eixos personatges dels Borja i Centelles.
Creguem que aquest tipus d'activitat, afegint-nos, recomanat i assistint a actes organitzats per altres entitats, pot ser una linea a seguir i com sempre la nostra voluntat de col.laboració amb l'Ajuntament de Potries és manifesta.