28 de novembre del 2015

"CARINYO", AMB VICTOR LABRADO.


Qui no ha sentit parlar de "Carinyo" de Rafelcofer? però la veritable història d'aquest saforenc? Per fí un llibre que reconstrueix la vida d'aquell jugador de raspall que, després de la guerra es va emboscar per les muntanyes d'ací. Una llegenda que el temps ha silenciat.

Víctor Labrado és l'autor de "No mataràs", (premi Enric Valor 2015 de la Diputació d'Alacant, publicat per Bromera) L'escriptot de Sueca, rescata del passat l'heroi popular, amb la documentació disponible i sense concessions a la ficció.

Aquest divendres 27 de novembre, l'a.c. Casa Clara ha estat al capdavant de xerrades i temes d'interès.Per primera vegada a la Safor, es presenta  i es parla del llibre , el personatge de "Carinyo", una "exclusiva- primícia" que ha omplit la sala del centre social  "casa de cultura" de Potries.
Amb Víctor Labrado, teníem a la taula Vicent Arqueola de Vilallonga, el qual va explicar la seua col.laboració procurant-li el testimoni de pastors de la serra de la Safor, els quals recorden "Carinyo" per la muntanya, amb la metralleta...i descriuen el paisatge d'abans, així com l'ajut que aquestos li donaven al maquí.
Pepa Izquierdo va aportar la nota sentimental per ser familiar de José Andrés Momparler, Pepe el "Carinyo" de Rafelcofer. Han tingut que aguantar dècades d'nfamies i mentides. Ella mateixa va comentar que podrà fer un acte sobre el llibre i la figura de "Carinyo" a Rafelcofer amb l'idea de restaurar moralment la seua figura.
Víctor Labrado va recalcar que "Carinyo", malgrat viure en defensa pròpia, sobrevivint, sabent que la seua captura era la mort, sempre va saber guardar el valor de la vida: "No mataràs"
Josep Miquel Moya, el tercer dels col.laboradors amb el llibre de Víctor Labrado, actual Director General d'Esports de la Generalitat Valenciana, va manifestar importància de la pilota valenciana en aquelles èpoques i la voluntat decidida de donar suport a un element identitari valencià que no discuteix ningú.
La taula, guiada per Vicent Gironés, anava dialogant sobre aquestos temes fins que es va donar la paraula al nombrós public assistent. Destaquem les aportacions de Batiste Bofí de Xeraco, la memòria històrica, el PCE, i l'Agrupació Guerrillera de Levante. Víctor Labrado va lamentar no haver tingut aquest testimoni. Altres persones comentaren històries de llocs i fets on "Carinyo" va deixar rastre: coves, a Oliva...
El nostre convidat, Víctor Labrado va acabar l'acte afegint que ell no ha fet un llibre amb una intenció de fer justícia, de fer història...encara que segons Josep M.Moya ho està aconseguint.

L'a.c. Casa Clara de Potries, ens ha portat històries nostres, recents en el temps i properes en la distància, que agraden a la gent.
Podeu comprar el llibre a AMBRA i seguir pel face "Pepe el Carinyo".
En aquest blog, l'article anterior, "La Llacuna, el corral i Carinyo" i amb el llibre de Víctor Labrado, podeu trobar motius per anar a la nostra serra de la Safor.