25 de juny del 2013

LA CULTURA DE L'ESPORT/ESFORÇ.


El dia era difícil per omplir el saló de la casa Ajuntament de Potries, dissabte 22 de juny.
Vicent Gironés va començar dient: “estem ací els que no  estem correguent pel terme o en alguna carrera popular”  
El personal va gaudir del xicotet documental de Xelo Mas i de la presentació que va fer d’ella el periodista del diari  Levante Salva Talens. 
Després d’escoltar el palmarés, les proves i kilòmetres de Xelo - a peu, nadant i en bici-  no va faltar qui va dir que  estava ja cansat escoltant l’esforç de la nostra convidada. 
La campiona d’Espanya i quarta d’Europa en la seua categoria (50 anys) de duatló, va manifestar que eixes metes eren fruit d’un entrenament fisic i mental i que durant les carreres ella ho passa be, amb una actitud positiva i sempre amb un somriure a la boca…Segons ella es un repte cada prova, i mira el paisatge per a distraures del cansanci…es sent contenta i amb benestar sempre que acaba, encara que no siga entre els primers. Salva Talens va dir que Xelo Mas no solament competia per arribar i guanyar, sinó que te uns valors humans com el pròxim repte que farà a França a favor d’una xiqueta de Gandia amb una enfermetat rara AINHOA

EL FENOMEN DE CÓRRER
La xerrada va passar al tema general, el boom de l’esport, de la gent que corre…Salva Talens, com a coneixedor de la realitat esportiva comarcal va afirmar que des de les Olimpíades de Barcelona 92 i els seus èxits d’organització i esportius, així com les polítiques guvernamentals, l’esport a l’escola i construcció de inraextructures…hem tingut un canvi de mentalitat en la societat. En les darreres dècades la pr’actica de l’esport ha passat ha ser una cosa de quatre locos a  una recomanació de salut, seguir l’eixemple dels campions...
Xelo Mas va afegir el paper de la dona, que ha passat a ser molt important quantitativa i qulitativament en les practiques esportives.
Abundant en aquest fenomen, Talens  va dir que la crisi estava fent augmentar el nombre d’apuntats als clubs de córrer en detriment d’altres esports clàssics com el futbol i d’altres activitats educatives i culturals extraescolars. Córrer és barat, fàcil, total tens que eixir als camins del terme, fins i tot la gent major seguint les indicacions mediques ho fan.
Entre el public no va faltar qui va comentar que la practica de l’esport no deu superar llimits raonables de salut, ni tampoc oblidar el cultiu d’altres disciplines de la vida, ni ser un culte al cos i a la moda del vestir esportiu.
Tothom, en la taula i els presents coincidiren, però, en la existència d’una nova mentalitat, de la cultura de l’esport/esforç, i que aquesta deu traslladar-se a la vida en general, com a mètode de aconseguir metes als estudis, treball… tenim que treballar i esforçar-nos.