24 de desembre del 2012

AMBRA ÉS NOM DE CASTELL.


Ambra és nom de castell, el que domina Pego per la seua part sud, anant cap a la Vall d'Ebo i Sagra. (Ho dic per la llibreria de Gandia que porta aquest nom).
Diumenge 23,vespres de Nadal, hem anat a  Pego, a fer la ruta que porta per nom "Les Fonts" i que és prou més que això.Primerament pujarem -amb forta pendent- al castell d'Ambra, les runes del que fou una defensa àrab, que els cristians no li donaren molts anys de profit. (veure història a la web de Pego). Les vistes magnifiques, tot el dibuix dels carrers del poble, les muntanyes,Mustalla i com no la marjal de marró i blau i el blau de la mar. Després d'esmorçar ens férem la foto i col·locarem en la caseta d'un antic repetidor, la targeta de nadal. Baixant, cada vegada estem més aprop de les curves que pugen a Ebo o de Sant Joan (una altra coincidència amb Gandia), pugen i baixen motos, cotxes i les bicicletes quan frenen, fan un so estrany que ens semblava un au salvatge.
Al poc de creuar la carretera entrem en un barranc on torna l'humetat i vegetació, que en altres passatges de l'excursió fou sol i calor. Al poc arribem a una font, abaix d'una pinada i la finca de S. Joan. Desprès n'he vorem altres dos fonts que formen la ruta. Els bancals de tarongers, que en altres temps donarem fama al terme de Pego junt als "Pascual hnos.", els camins del terme, barranquets...i ah! sorpresa, les ermites. Una en runes, demanant la restauració (Sant Sebastià) i l'altra a punt de rebre el mes que ve el porrat de Sant Antoni.
Una aproximació a Pego, la ruta que hem fet. I tinguérem la sort de comptar amb la companyia d'un pegolí, molts anys ja fora del poble, que va recordar alguns llocs de jocs i escapades.
(Més fotos al facebook: a.c.casa clara de potries)