29 de desembre del 2012

TR3NTA, HEM DE SEGUIR!


L'a.c. Casa Clara de Potries ha acomplit 30 anys. En entrevistes, sempre surt una pregunta: com eren aquells anys i com han evolucionat les coses. Hem organitzat una "taula del temps" amb tres persones de generacions diferents d'aquestes tres dècades, des de la trancició i la il.lusió en la construcció de la democràcia fins els moments actuals de crisis i indignació. Hui divendres 28 de desembre ens hem reunit a la casa Ajuntament de Potries, per a recordar, reflexionar i debatre. Aquest és un resum deTR3NTA: 1982-2012

JOSEP TARRASSÓ, mestre, ja te més de 60 anys.Quan l'antic Nou-Club, (antecedent de l'a.c.casa clara de Potries, finals dels 70), fou el primer en parlar-nos del valencià, la nova cançó,
la sexualitat...Hui ha fet un repàs als principals aconteciments històrics d'eixos anys: aplecs, mitins,manifestacions,revistes, activitats...sempre amb el seu to didàctic com a professor que és. Una gran introducció al contexte social,polític i cultural de finals dels 70 i principis dels 80. Josep diu que  "hem de seguir".
   ANNA BLANCO,  naix en 1978, és periodista. Ella diu que es va trobar la feina feta o molt    avançada. És la generació d'enmig.  "En eixa època els nostres pares volien  i podien per a que estudiarem i estudiarem...i sortiren els JASP, (jovenes aunque sobradamente preparados)" Va dir que es trobarem una època més calmada, encara que teníem que insistir pel valencià i  demostrar que valies -per ser dona-" Anna conclou dient que davant els fets polítics i socials, n'hi ha que estar al carrer perquè estem tornant arrere.
   NAHUEL GONZALEZ, te 23 anys i considera molt útil la memòria que hui estem fent.Ens ha dit que és fill d'inmigrants i ha mamat a casa les problemàtiques socials. A ell li digueren que les ideologies no existeixen, però a poc a poc va vore en la lluita estudiantil, ecològica...que "si eres jove i no et rebeles...que estàs fent?"La música en valencià, com "Obrint pas" i els correllengua a Gandia li feren militar politicament. Fou el 15 M i la "primavera valenciana" els millors moments de la seua vida activa. No coneixia les carreres policials Considera que hi ha que estar al carrrer.
Com sempre vam tindre participació del public, i preguntes entre els mateixos membres de la taula. Es va debatre el paper de les associacions culturals i la seua evolució al començar a funcionar les institucions de la democràcia.