26 de maig del 2009

TOTHOM VA PARLAR DEL VALENCIÀ

ALANDETE OPTIMISTA AMB L’ÚS DEL VALENCIÀ.
Divendres 22 de maig, el professor de valencià i sociòleg Pep Alandete, es va mostrar optimista sobre l’estat de la nostra llengua, tenint en compte la perspectiva històrica.
Amb una llengua a punt de desaparèixer, “estigmatitzada” i prohibida per la dictadura franquista, s’obri un període de “resistència”, el moviment universitari i social dels ’60 i ’70 (la nova cançó) i final i fonamentalment la llei d’ús i ensenyament de Joan Lerma i Ciprià Ciscar en 1983.
Malgrat la política de “minorització” i confusió de la dreta, ja en temps democràtics –batalla de València i Governs del PP-, la fidelització de molts valencians, especialment de comarques centrals, està salvant el català/valencià, la llengua pròpia.
Tots els presents parlaren: Esteve va recordar els anys de la nova cançó, teatre i activitats a Potries ,vivències en llocs del mateix idioma (Tarragona) i com ara l’església catòlica ha tornat al castellà a Potries. Maria i les seus amigues “trauen la llengua” al cap i casal –als col.legis i universitats-. Juanfer li parla valencià a la botiguera de la “xicoteta València” és a dir Gandia, a Pasqual no l’atenen en valencià declarant. Tere comenta els primers anys- molt durs- per implantar el valencià al col.legi de Potries.
I altres comentaris i preguntes, quasi totes contrastant la idea positiva de Pep Alandete, que insisteix en el canvi d’una llengua considerada fa poques dècades com d’analfabets a ser ensenyada a les escoles i parlada als mitjans tot i quedar molt per fer i hi haure molts entrebancs, que amb actituds com les mostrades pels assistents a la xerrada, aniran consolidant i ampliant l’espai social del València.

2 comentaris:

pasqual ha dit...

Molt bona aquesta activitat

Josep Gregori ha dit...

M'ha agradat molt el resum de la xerrada del professor Alandete.
Cal que el que els qui parlem valencià no el deixem mai de parlar!
Només així conservarem la nostra llengua.
Josep R Gregori
Des de Terrassa estant