24 de maig del 2017

CASTELL DE REBOLLET, LA FONT D'EN CARRÒS.

Aquest diumenge 21 de maig organitzarem l'excursió pel SL CV 60. És a dir la senda que ens porta des de La Font d'en Carròs fins el castell de Rebollet. Pensàvem seria "de tramit" i resulta que ens ha omplit: gent, històries, runes i pedres, plantes...

ELS CARRÒS AL DIARI LEVANTE.

Hui, dimarts 24, hem esmorzat amb una pàgina del diari titolada:
"Los señores de La Font y Oliva fueron descendientes de piratas genoveses". 
Casualment, complementa l'excursió del diumenge. Segons el diari Levante, Abel Soler, historiador, ha descobert als arxius que:
"Carrocio da Costa, fichado por Jaume I para la conquista de Mallorca, fue Carròs en las crónicas mediavales". 
Sembla que l'almirall Carròs venia d'una nissaga genovesa de mariners guerrers que lluitaven en aigües de la península itàlica, a sou de ciutats estat i altres interessos. Al voltant de 1229, Jaume I va armar cavaller i nomenar almirall al famós pirata genovès Carrocio, per a comandar la conquesta de Mallorca. 

Un dels seus nets, Francesc Carròs i Cruïlles conqueriria en 1239 el Castell de Rebollet i fundaria el pobles de La Font i Oliva. Fou nomenat per Jaume I, titular de la Baronia del Rebollet, les actuals terres de La Font, Oliva, Rafelcofer, l'Alqueria, Beniflà  i Potries. Sí Potries! un motiu principal per  fer la ruta. (l'escut de Potries te les armes dels Carròs).
Nosaltres,abans d'aquestes novetats d'avui, documentarem la ruta amb un vídeo del "cabut" Paco Millet: CASTELL DE REBOLLET. 

         PLANTES I FLORS.

JuanFer.Martí amb la seu càmera i trípode, prenia imatges i donava explicacions sobre les plantes i flors que en primavera adornen el camí del castell. El seu amic Morant igualment. La sorpresa, però, fou la visita al Jardí Botànic de la Muralla, que esta al principi de la senda, apegat al poble. Les antigues muralles de Rafalí, protectores del casc antic medieval, ara amaguen un conjunt d'arbres i plantes del terreny.

La ruta del castell de Rebollet, no solament és caminar, veure el paisatge, entrar a les runes del castell...Hi ha que omplir-la d'història i  també de nocions de  flora local. És visitar l'empinada part alta de La Font, l'Església, cases com la de Ferrer Pastor, parlar amb els vells...
Us enllacem amb Facebook, fotos Castell de Rebollet-La Font i el vídeo de JuanFer: castell de Rebollet.