13 de març del 2016

UNA PASSEJADA PER GANDIA.

Dani em va dir al final de la volteta: "Vicent, vull que acceptes un xicotet regal". Va traure de la seua motxilla un document enquadernat amb tota la explicació de la "Visita Guiada per Gandia" que ell ha fet.  Li vaig agrair el detall i la dedicació entusiasta que ha tingut amb l'a.c. Casa Clara.

Aquest dissabte 12 de març, no hem fet una excursió, amb botes i roba de muntanya... Hem fet Una Passejada per Gandia, hem ejercitat el cap, omplint-lo de coneixements i cultura de la nostra capital de comarca.
Dani Jimènez és bibliotecari i historiador, des de la darrera Pujada a la Safor, s'ha convertit en un amic important del nostre col.lectiu. Ens havia oferit aquesta activitat i ha estat un encert, molt enriquidora. Hi haurà segona part, un altra passejada per Gandia.


1 Gandia, el naixement de la vila. Inici de la visita
Punt de sortida:  plaça Leandro Calvo (junt plaça Escola Pia) Front la maqueta de bronze es visualitza la introducció història referida al naixement de la vila a la edat mitjana.
2 Carrer Major. (Un dels carrers principals que tenia la vila medieval...)

3 Plaça Major. (Des de la seua fundació, fou el centre neuràlgic de la vila, el lloc on és localitzava el poder municipal, senyorial i religiós...)
4 Col.legiata de Santa Maria de l'Assumpció. (La Col.legiata és, junt al Palau Ducal, el monument més destacat de la ciutat...)
5 Ajuntament. (Fou construït entre 1778 i 1781 sota un disseny de l'arquitecte Vicent Gascó...)
6 Monestir de Santa Clara. (Fou fundat en 1431 Violant d'Aragó, filla del Duc de Gandia Alfons el Vell...)
7 Hospital de Sant Marc. (Actuals museus de Santa Clara i Arqueològic. Els Hospitals urbans per a pobres sorgeixen als segles XIII-XIV...)

Aquest és el guió de la passejada que hem fet per Gandia, de la ma de Dani Jiménez. Cal destacar el paper didàctic de la maqueta i la visita al Museu de Santa Clara, una verdadera joia, amb pintures i escultures que formen part d'un tresor que les monges clarisses tenien acumulat per les aportacions i dots de famílies senyorials, especialment els Borja.
Acabem amb unes paraules de Dani al seu dossier que ens ha regalat: "Avui hem pogut fer junts un viatge per la Història de la ciutat de Gandia. Desitgem de tot cor que hageu gaudit i esperem que no siga l'última vegada que ens visiteu"
Totes les fotos de la Passejada per Gandia.