14 de desembre del 2013

JOAN FUSTER PER VICENT TEROL.

“Fuster és únic en 300 anys”  
Eixa és una de les frases contundents que Vicent Terol ha dit aquesta nit en la xerrada celebrada a la casa Ajuntament de Potries, "FUSTER, per Terol"
Terol, un “treballador de la nostra llengua”, llicenciat en filosofia i lletres, professor de literatura a diferents Instituts, insistia en la grandor de l’obra de Joan Fuster: “Fuster és un bestia”, “una sort genética”, referinse als 60 llibres, 3000 articles i 100 pròlegs.
Segons ell, Fuster tenia que escriure 4 ó 5 fulls cada dia pera abastir eixa immensa creació literària.
Vicent Terol començà parlant-nos dels orígens de Fuster (1922) a una Sueca rural, en una família acomodada. Com a partir de 1962, havent publicat “Nosaltres els valencians”, “Questió de noms”…es converteix en un perillós referent de la cultura valenciana per al franquisme i desprès pels hereus i la dreta en la transició.
El nostre conferenciant, entrant en la seua escriptura, els assaigs, ho defineix com la “literatura de les idees, assaig és Fuster” “És un dels assagistes més importants del segle XX a Europa. Els valencians tenim amb Fuster la figura més important de la renovació i modernització . Fou el germen de la revolució cultural valenciana. Des que existeix l’obra  de Fuster, al País Valencià no ha eixit ningun escriptor d’exit que escrivia en castellà. Els darrers foren Azorín i Blasco Ibañez. Fuster ha impregnat la literatura i la política progressista valenciana”
Vicent Terol va llegir alguns fragments de la seua Antologia de Joan Fuster, editada per Onada edicions de Benicarló; "Bellesa, del Diccionari per a ociosos", “la bufa del bou, tot aire”, “nota sobre la llibertat”…en les quals trobem la ironia i llenguatge directe de Fuster.
Al final, hi hagué un col.loqui entre el poc public assistent, senyalant precisament la desactivació política i social dels últims anys, fins i tot des de sectors valencianistes que han fet la seua proposta en festes i actes amb "regalet, ball i beguda inclosa". No s'ha format en la defensa contra les classes dominants. Segons Terol, motius per a tornar a moure la gent en
tenim i de sobra i com deia Fuster:
"el País serà d’esquerres o no serà".
Vicent Gironès, organitzador de l’acte, va recordar l’atemtat que va patir Fuster en 1981 i com la ”Biblioteca–centre de Joventut”, grup previ a l’associacio Casa Clara, li va enviar un telegrama de suport, tenint en arxiu la contestació de Fuster de la seua ma i lletra. Terol va dir que havia vist el document i el considerava valuós. Gironès també va dir que en aquells anys els seus llibres com  “El Blau en la senyera”, “Questió de noms” eren molt llegits i promocionats a la biblioteca inicial del poble.
Per ultim, Vicent Terol va signar un exemplar del llibre, que com en altres ocasions, l’associació Casa Clara donarà a la Biblioteca de Potries.
Gràcies Vicent, ens haguera agradat trobar un poble més actiu, la cosa està algo dormida, esperant més  festes, suposem.
Sense conèixer els nostres “moderns”, sense formació ideologia, poc farem, tot seran queixes i dol pels drets que anem perdent. Joan Fuster deia: “…Tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres. Pensem que “política” no és sinó l’art o la ciència de convèncer el nostre veí que deu ser conseqüent amb ell mateix i amb la seua dignitat d’home”

1 comentari:

María José Martínez ha dit...

La idea "Tota la política que no fem nosaltres, será feta contra nosaltres" té ara més sentit que mai. Tota una declaració!