10 de novembre del 2018

RUTA PER GANDIA, "RUTA MORANT"

Ens superem! Després d'haver deixat el llistó ben alt la darrera temporada, continuem sorprenen-nos amb coses com la que férem diumenge passat, 4 de novembre.
L'amic Lluís Morant ha connectat racons de Gandia, muntanya i marjal, patrimoni i natura. Ell va fer el recorregut i ens el va proposar. Hem anomenat la "ruta Morant", perquè no hi és als fullets i llibres d'excursions de Gandia. 
El més important és la il.lusió que ha posat Morant en aquesta caminada, en guiar-nos i contar-nos moments de la seua infantesa, per llocs i dates com la berenà de la mona de Pasqua a l'ermita de Santa Anna.
La nostra "cultura en moviment" són els sentiments de la gent, allò que sentim i comuniquem als llocs i amb la gent que hi anem.


Una ruta molt completa i llarga (més de 10 km.), encara que no notarem esgotament, unint llocs amagats i altres més coneguts i a la vista d'eixa part apegada a la ciutat gran, amb carreteres i polígons. Com al poc de començar a caminar des de la plaça de l'estació, ens trobem a la muntanya i calvari de l'ermita de Santa Anna, lloc bonic, amb records de setmana Santa, el cant de la Sibil·la, el pare Faus i la mona de pasqua...


Al poc, pujant, desapareix la ciutat i ens trobem dalt la muntanya i al fons els emblemàtics molló de la Creu i Mondúver.Baixem i topem amb la ciutat, be amb el poble de Beniopa: calvari, carrers, horts i el magnific paratge de la pinada de la banyosa i eixint el , racó del club de tir i més enllà, a l'antiga finca de Rausell una espècie de coveta plena d'estampetes i imatges religioses.



Cap al castell de Bairen, ja no esperes sorpreses, hem anat alguna vegada, puges i amb Dani parles d'història, de restauracions, del "pou sense fons"...I comentem com Morant ens ha connectat i ell diu: "espereu, que ara ve lo bo". Ens fa passar per dos túnels baix les carreteres que van a Gandia i apareixem al polígon Alcodar, al final. I surt el comentari general: "d'ací deuria eixir una ruta cap al castell, posar una senyal..."
Ja estem a la marjal, a l'ullal gran, ple de patos, a l'alqueria del Duc, impresionant, restaurada i pels restauradors ( els que estudien turisme i hostaleria)

Dinem al nostre estil i després caminem per bancals abandonats i alguna caseta. Arribem novament a la ciutat, al barri de "corea". Sensacions estranyes al mesclar muntanya, marjal i ciutat. I descobrir de manera enllaçada varis indrets diferents de la capital de la Safor.

Dèiem al principi que ens hem superat, en contingut i emocions, gràcies a la "ruta Morant". Com en paraules no es pot dir tot el que veguerem i sentirem, vos deixem les fotos Ruta per Gandia, ruta Morant.